ADC modülü nedir ?

Analog to Digital Converter – veya kısaca ADC, analog bir sinyali dijital bir sinyale dönüştüren bir cihaz veya devredir. Analog sinyaller, gerçek dünyadaki olayları temsil eden sürekli değişen elektrik akımları veya gerilimlerdir. Örneğin bir ortamdaki ısı ayarını yapacaksınız. Bu ayarı yaparken kullandığınız sistem size %30, %60 sıcaklık değeri gibi alternatifler sağlıyorsa bu sistem analog bir sistemdir. Eğer bu sistem size sadece SICAK veya sadece SOĞUK seçeneği veriyor ise bu sistem dijital bir sinyaldir.

Dijital sinyaller ise, 0 ve 1 gibi ikili sayılardan oluşan kesikli değerlerdir. Bilgisayarlar, yalnızca dijital sinyalleri işleyebildikleri için, analog sinyalleri dijital sinyallere dönüştürmek gerekir. Bu işlemi yapmak için ADC kullanılır.

Aslında ADC için eğri girer doğru çıkar diyebiliriz 🙂

Analog sinyallerden dijtal sinyalleri modelleyen bir görsel.

ADC Performansı neye bağlıdır ?

ADC’nin performansı, örnekleme hızı, çözünürlük, doğruluk, hatasızlık, gürültü, güç tüketimi gibi parametrelerle değerlendirilir. ADC’nin farklı tipleri, farklı uygulamalar için farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar. Örneğin, SAR (ardışık yaklaşım) ADC’ler, yüksek hız ve çözünürlük sağlar, ancak karmaşıktır. Delta-sigma (ΔΣ) ADC’ler, yüksek doğruluk ve hatasızlık sağlar, ancak yavaştır.

ADC nerelerde kullanılır ?

  • ADC’nin çalışma prensibi, analog sinyali örnekleyerek, sayısallaştırarak ve kodlayarak dijital sinyale çevirmesidir. Bu işlemde, analog sinyalin genliği ve frekansı gibi özellikleri dijital veriye dönüştürülür.
  • ADC’nin farklı uygulama alanları vardır. Örneğin, ses, görüntü, video, sıcaklık, basınç, ışık gibi analog verileri dijital ortama aktarmak kullanılır. Ayrıca, mikrodenetleyiciler, bilgisayarlar, cep telefonları, müzik çalarlar, dijital kameralar, tıbbi cihazlar, radarlar, uydu haberleşmesi gibi dijital sistemlerde ADC gerekli bir bileşendir.